Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Семінар «Реалізація вимог ЄС щодо технічного регулювання в Україні»

Як реалізувати вимоги ЄС щодо технічного регулювання в Україні?

Відповідь на це запитання шукали під час семінару «Реалізація вимог ЄС щодо технічного регулювання в Україні (аграрний сектор, харчова промисловість, туризм)», організованого Сіверським інститутом регіональних досліджень у співпраці з ГО «Майдан-Захід» 31 жовтня – 1 листопада 2017 року в м. Луцьк. Серед учасників заходу були підприємці, представники громадських організацій, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, науковці та студенти.

На відкритті семінару заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк зазначив, що Волинська область приваблива з точки зору туристичного потенціалу та розвитку аграрного сектору. Вона прагне розвивати відповідну інфраструктуру, а також більш плідну співпрацю з європейськими партнерами. Відповідно, впровадження технічного регулювання у вищезазначених сферах стає нагальною потребою.

Безпечність та якість продукції – саме з цим пов’язана необхідність впровадження технічних регламентів. Але в Україні ці процеси здебільшого асоціюють виключно з учасниками зовнішнього ринку. Між тим, діалог експертів з виробниками та споживачами продемонстрував, що стандартизація продукції для внутрішнього ринку теж актуальна. Інструменти її якості мають впроваджуватись на всіх рівнях, адже без дотримання європейських стандартів неможливий розвиток регіонів.

В рамках семінару були висвітлені європейські механізми стимулювання малого та середнього підприємництва (МСП) за пріоритетами технічного регулювання, а також складові системи технічного регулювання, стандартизації та метрології в Україні. Водночас йшлося і про систему менеджменту у відповідності до вимог міжнародних стандартів як інструменту досягнення цілей організації. Обговорювалася міжнародна технічна підтримка для впровадження технічного регулювання в Україні та грантові програми ЄС (можливості для підприємців); функціонування системи технічного регулювання в туристичній сфері (міжнародна практика, засадничі принципи та практичні аспекти його реалізації в Україні).

В рамках практичної складової семінару учасники в формі бізнес-гри намагалися створити агро-туристичний кластер; оцінили перспективи формування якісного регіонального агро-туристичного продукту на засадах державно-приватного партнерства та соціального діалогу; ознайомились з інструментами промотування створеного продукту та проаналізували механізми підвищення якості туристичних послуг, в тому числі, за рахунок запровадження міжнародних стандартів та кращих світових практик.

Також було презентовано онлайн-платформу для консультацій, на якій всі бажаючі зможуть залишити свої запитання до експертів та отримати на них відповіді.

Найбільш цікавими для учасників виявилися практичні питання сертифікації продукції, розвитку туристичних кластерів, залучення додаткових коштів для свого бізнесу та участі у грантових програмах ЄС.

Наприкінці семінару підприємці наголосили, що перехід на євростандарти дуже тяжка справа, яка потребує значних моральних сил та коштів. Втім, це важливо з огляду збереження своїх позицій на рику. Було також наголошено на великих труднощах, пов’язаних з відкриттям бізнесу. Саме тому сьогодні потрібен діалог влади, малого та середнього бізнесу.

Наступні семінари в рамках проекту заплановано провести у містах Полтава, Львів, Суми, Чернігів.


Проект «Посилення участі громадськості в реалізації вимог ЄС щодо технічного регулювання» реалізується під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проекту «Громадська синергія» (http://www.irf.ua/programs/eu/civicsynergy).

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».