Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

В Брюсселі відбувся Форум громадянського суспільства зі сталого розвитку

Делегація УС ПГС у складі Голови УС ПГС Зоряни Міщук, Голови правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» Наталії Андрусевич (координатор Робочої групи 5 «Енергетика, транспорт, довкілля та зміна клімату» УС ПГС) та Голови Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України Вячеслава Роя (член Робочої групи «Зайнятість, соціальна політика, рівні можливості та здоров’я» УС ПГС) взяла участь у першому Форумі громадянського суспільства, передбаченому ст. 299 Угоди про асоціацію, який відбувся 30 травня 2017 року в Брюсселі.

Це інститут громадського контролю за тим, щоб розвиток українсько-європейської торгівлі відповідно до Угоди відбувався із дотриманням екологічних та соціальних прав громадян України та ЄС. Фактично Форум - це зустріч Дорадчих груп з питань сталого розвитку і торгівлі з боку України та ЄС, що проводиться не рідше разу на рік відразу після засідання Підкомітету Україна-ЄС з питань сталого розвитку і торгівлі і має на меті обмін думками між представниками громадянського суспільства і ЄС щодо актуальних питань сталого розвитку, а також напрацювання ними спільних рекомендацій для уряду та інституцій ЄС, які можна відразу обговорити з представниками Підкомітету.

Перший Форум був до певної міри пробним, адже Дорадча група з українського боку досі не створена, відтак Міністерство економічного розвитку і торгівлі України запросило УС ПГС сформувати ad hoc делегацію для представлення української сторони на заході.

Члени делегації УС ПГС представили Дорадчій групі ЄС і представникам Підкомітету Україна-ЄС з питань сталого розвитку і торгівлі позицію УС ПГС щодо першочергових кроків (див. також українською) в контексті виконання Глави 13, а також пріоритетні питання в екологічній та соціальній (трудовій) сфері (див. також українською), що мають бути у фокусі влади та громадськості на ближчий період. Дорадча група з боку ЄС коротко представила свої доповіді щодо проблем сталого лісництва і торгівлі між Україною та ЄС (так зване питання лісу-кругляку) та поводження з тваринами в контексті ПВЗВТ. Після стислого обговорення ключові тези громадськості було донесено до співголів Підкомітету Україна-ЄС з питань сталого розвитку і торгівлі – Олексія Рожкова, заступника директора Департаменту міжнародного торговельно-економічного співробітництва та європейської інтеграції - начальник управління співробітництва з ЄС, та Медлен Тюїнінга, керівника Відділу торгівлі та сталого розвитку, генералізованої системи преференцій, які, у свою чергу, представили результати першого засідання Підкомітету (м. Брюссель, 29-30 травня 2017 р.).

Обговорення подальших дій громадськості України та ЄС з піднятих питань, зокрема після більш детального ознайомлення з напрацюваннями Підкомітету, проходитиме в онлайн режимі, а повноцінне функціонування інститутів громадського контролю за забезпеченням сталого розвитку при виконанні ПВЗВТ відбудеться після формування Дорадчої групи з українського боку.


Участь представників УС ПГС у засіданні Форуму громадянського суспільства відбулася за підтримки проекту «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом та виконується Міжнародним Фондом «Відродження».