Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Зустріч з директором департаменту ЄС МЗС України Всеволодом Ченцовим

28 лютого представники Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС (УС ПГС) та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства (УНП) зустрілися з директором департаменту ЄС Міністерства закордонних справ України Всеволодом Ченцовим та його колегами – заступником директора департаменту ЄС Сергієм Саєнко та радником Анною Козярською.

УС ПГС була представлена на зустрічі Зоряною Міщук (голова УС ПГС) та Михайлом Руденко (секретарем УС ПГС). Від УНП брали участь національний координатор Геннадій Максак, координатор Робочої групи 5 Вячеслав Рой та секретар УНП Ольга Машталер. До зустрічі також долучилася Ольга Квашук, координатор проектів Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження», який реалізує проект «Громадська синергія».

Представники Платформ представили дипломатам інформацію про статутні завдання, діяльність та плани УС ПГС та УНП, а також запропонували МЗС координувати сигнали та заяви, спрямовані на європейських політиків, для посилення українських питань у порядку денному європейських інституцій.

За словами В.Ченцова, основними пріоритетами МЗС в євроінтеграційній сфері залишаються питання безвізу, завершення ратифікації Нідерландами Угоди про асоціацію і, нарешті, набрання нею чинності, а також швидкого підписання угоди про спільний авіаційний простір. Серед основних викликів, при роботі з європейськими партнерами, дипломати назвали переорієнтацію ЄС на внутрішні проблеми, російську пропаганду, спрямовану на суспільну думку та політичні еліти країн ЄС, прийняття ЄС рішень у сфері енергетики без консультацій з Україною, хоча такі рішення безпосередньо торкаються інтересів нашої держави.

Учасники зустрічі обговорили можливість проведення спільних адвокаційних заходів в Брюсселі, у т.ч. із залученням Європейського економічного та соціального комітету, який є партнером УС ПГС у Платформі громадянського суспільства Україна-ЄС, та роботі на рівні громадянського суспільства країн-членів ЄС. Серед можливої тематики спільних заходів найбільш перспективними, могли би бути питання незаконної анексії Криму, реінтеграції внутрішньо переміщених осіб та ситуації на Сході України. Багато уваги було приділено можливостям взаємодії УНП та МЗС в рамках ініціатив Східного Партнерства, у т.ч. його багатосторонньому форматі.