Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Заява щодо недопущення поглиблення конституційної кризи в Україні

УС ПГС звертається до Президента України Володимира Зеленського з вимогою докласти всіх зусиль в межах своїх повноважень для розблокування формування Етичної ради, а також недопущення поглиблення конституційної кризи в Україні.

Верховенство права та судова реформа були найважливішими реформами в Україні протягом останнього десятиліття. Їх важливість підкреслюється в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, на них наголошують стратегічні партнери України. Згідно зі спільною заявою Президента України Володимира Зеленського, голови Європейської Ради Шарля Мішеля та голови Європейської Комісії Урсули фон дер Лейен після 23-го Саміту Україна-ЄС у жовтні 2021 року, судова реформа відіграє надзвичайно важливу роль у зміцненні стійкості України і її майбутніх успіхах. У вересні 2021 Володимир Зеленський під час візиту до Білого дому зобов’язався продовжувати судову реформу згідно із найкращими міжнародними практиками.

У липні Верховна Рада України ухвалила два революційні закони, що передбачають реформу Вищої ради правосуддя та перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів, двох основних органів суддівського врядування в Україні. Одночасна імплементація цих законів дозволила б паралельно реформувати два органи, що відповідальні за відбір, призначення та звільнення суддів.

Закон щодо реформи ВРП передбачав утворення Етичної ради, до якого призначали по три члени міжнародні організації та українські судді. Міжнародні організації вчасно делегували до Етичної ради кандидатів із бездоганною репутацією. В той самий час, Рада суддів не делегувала своїх кандидатів до Ради з питань етики у визначений законом строк, заблокувавши таким чином її формування. Натомість Рада суддів встановила новий термін подання документів кандидатами до Етичної ради, продовживши його до 21 жовтня, а також висунула додаткові вимоги до кандидатів, чим порушила закон. Цілком ймовірно, що після закінчення терміну подання документів Рада суддів продовжить свідомо затягувати формування Етичної ради. Такі дії свідчать про намір Ради суддів перетворити процес створення Ради з етики на фарс та дискредитувати його, а також виграти час для того, щоб Конституційний Суд встиг визнати реформу неконституційною.

Тим часом питання конституційної кризи, що була спричинена рішенням Конституційного Суду щодо електронного декларування у жовтні 2020 року, залишається нагальним. У березні 2021 року Президент видав укази про скасування призначення суддів Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. Однак такі укази не мають юридичних наслідків, оскільки звільнити суддю Конституційного Суду може лише сам Конституційний Суд.

У серпні 2021 року було створено конкурсну комісію для відбору кандидатів на посади суддів Конституційного Суду за квотою Президента. Цього тижня комісія проводить співбесіди і незабаром оголосить результати цього «конкурсу». Ми вважаємо, що рішення Президента про незаконне призначення нових суддів не тільки поглибить конституційну кризу, але й взагалі делегітимізує Конституційний Суд як державну інституцію. Призначення двох нових суддів Конституційного Суду за результатами цього відбору призведе до ще більш масштабної Конституційної кризи, оскільки четверо суддів із будуть обіймати дві посади. На практиці це означатиме, що протягом наступних дев’яти років усього Конституційного Суду та його рішень будуть поставлені під сумнів. Єдиним можливим вирішенням проблеми є припинення конкурсу та будь-яких можливих призначень до закінчення строку повноважень суддів Тупицького та Касмініна (у травні та вересні відповідно). Будь-які нові призначення до Конституційного Суду можуть відбуватися лише після впровадження прозорої та комплексної процедури відбору суддів Конституційного суду згідно із рекомендаціями Венеційської комісії, які вона надала у висновках CDL-AD(2020)039 та CDL-AD(2021)006.

Ми закликаємо Вас, шановний Пане Президенте, докласти всіх зусиль у межах Ваших повноважень для виконання зобов’язань України перед міжнародними партнерами та негайно подати на розгляд Парламенту законопроєкт про розблокування формування Етичної ради, яким Раду суддів буде усунено від цього процесу.

Ми закликаємо Вас прислухатися до провідних українських громадських організацій та рекомендацій Венеційської комісії та публічно заявити, що призначення суддів Конституційного суду відбудеться лише у встановлений Конституцією спосіб.