Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Звернення щодо відновлення фінансової звітності політичних партій

Напередодні саміту Україна-ЄС, який відбудеться в Україні 12 жовтня 2021 року, УС ПГС звертається до Верховної Ради з вимогою якнайшвидше розглянути, за необхідності доопрацювати та прийняти проект Закону № 4611 “Про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні" щодо строків подання політичними партіями звітів про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру" з метою відновлення для політичних партій обов'язку подавати фінансову звітність.

Понад півтора роки тому, пояснюючи це боротьбою з наслідками пандемії, Парламент на невизначений період дозволив політичним партіям не подавати фінансової звітності (Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)” від 29.03.2020 року).

Звертаємо Вашу увагу, що реформа системи фінансування політичних партій була складовою короткострокових пріоритетних дій Порядку денного асоціації (ПДА) між Україною та ЄС. У жовтні 2015 року Верховна рада України прийняла:

- встановлення обмежень та лімітів при фінансуванні політичних партій

- встановлення для політичних партій обов'язку подавати фінансову звітність до Національного агентства з питань запобігання корупції, а також оприлюднення цих звітів

- запровадження державного фінансування політичних партій.

Прийняття реформи політичного фінансування відображено в пріоритетах порядку денного Асоціації, наприклад, у Звіті Урядового офісу з питань європейської інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України щодо виконання порядку денного асоціації та Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Втім, здобутки України у цій сфері поставлено під загрозу у зв'язку зі змінами до закону “Про політичні партії в Україні” № 540-IX від 30 березня 2020 року. Такі зміни зробили подання фінансової звітності не обов'язковим аж до “закінчення здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України”.

Як наслідок, подання фінансових звітів на понад 1,5 роки перетворилося у добровільну дію. Звіт за другий квартал 2021 року подало всього 27 партій з 380 офіційно зареєстрованих в Україні (7,1%).

Не подають фінансову звітність у тому числі й парламентські політичні партії, які у 2020 та 2021 роках отримали з бюджету майже мільярд гривень державного фінансування, а також майже пів мільярда гривень компенсації витрат на ведення виборчої кампанії. Ще 0,9 мільярда гривень державного фінансування для політичних партій передбачили у проєкті бюджету на 2022 рік.

Політичні партії продовжують отримувати бюджетне фінансування й водночас уникають державного та громадського контролю за витрачанням цих коштів.

Як наслідок, Національне агентство з питань запобігання корупції втратило можливість контролювати витрачання політичними партіями коштів державного фінансування, а також дотримання політичними силами інших вимог та обмежень передбачених законом “Про політичні партії в Україні” щодо приватного фінансування. З іншого боку, виборці позбавлені можливості ознайомитися з інформацією щодо джерел фінансування політичних партій, а також фінансування місцевих виборів 2020 року.

Чітких термінів відновлення звітності політичних партій на цей момент не існує, а динаміка захворювання на коронавірус, а також динаміка вакцинації населення показують, що без внесення змін до законодавства звітування політичних партій буде заблоковане щонайменше до кінця 2022 року, а то й довше.

УС ПГС вважає таку ситуацію неприйнятною та закликає Верховну Раду України у найкоротші терміни відновити обов'язкове звітування політичних партій про свої надходження та витрати. Найкращим варіантом є повернення до розгляду Проекту Закону №4611 про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні" щодо строків подання політичними партіями звітів про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, який підтримав профільний комітет Верховної Ради України ще у лютому 2021 року.