Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Василь Андреєв, координатор РГ4 УС ПГС, взяв участь у засіданні комітету з питань інтеграції України з ЄС

19 лютого відбулося засідання Комітету ВРУ з питань інтеграції України з Європейським Союзом, в якому взяв участь Василь Андреєв, координатор Робочої групи 4 Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС «Зайнятість, соціальна політика, рівні можливості та здоров’я». Під час засідання депутати Комітету розглянули низку законопроектів, серед яких, зокрема, Проект закону «Про працю» (реєстр. №2708 від 28.12.2019).

Коментуючи законопроект, Василь Андреєв розповів про заяву Асамблеї УС ПГС від 6 лютого 2020 р. щодо невідповідності законопроекту №2708 «Про працю» зобов'язанням України за Угодою про асоціацію із ЄС, та передав відповідну заяву Секретаріату Комітету.

Координатор Робочої групи 4 УС ПГС також зазначив, що в рамках кампанії профспілок за відхилення цього законопроекту як протиправного та шкідливого, в січні 2020 року відбулись зустрічі із делегацією Міжнародної Конфедерації Профспілок, Європейської Конфедерації Профспілок та бюро АКТРАВ Міжнародної організації праці, на яких обговорювались питання відповідності змісту законопроекту ратифікованим Україною Конвенціям МОП. Окрім того, за словами В.Андреєва, окрема адвокаційна кампанія була проведена в інституціях ЄС, зокрема в Європейській службі зовнішньої дії (EEAS) та Генеральному Директораті з питань зайнятості, соціальних справ та інклюзії DGEMP. За наявною у профспілок інформацією, питання законопроекту 2708 піднімалось також на Шостому засіданні Ради асоціації 28 січня 2020 року.

В контексті обговорення законопроекту Комітет вислухав представника Директорату норм і стандартів Мінекономіки, який висловився на підтримку законопроекту як такого, що дозволяє створити нові робочі місця та сприяє формалізації зайнятості працівників, які працюють без нормального трудового договору. Представник Мінекономіки також зазначив, що прийняття законопроекту дозволить досягти прогресу в імплементації низки директив з Додатку LX до Угоди про асоціацію.

Натомість окремі представники Комітету ВРУ з питань інтеграції України з Європейським Союзом – зокрема, народний депутат України В.Наливайченко – гостро висловився щодо законопроекту №2708 та його відповідності міжнародним зобов'язанням України. В. Наливайченко також запросив колег із Комітету ВРУ «на зустріч із міжнародними профспілками, яка відбудеться в парламенті 25 лютого з приводу законопроекту 2708».

За підсумками обговорення, 6 із 6-ти членів Комітету проголосували за негативний висновок щодо Проекту закону «Про працю» №2708. Законопроект було визнано таким, що «послаблює рівень охорони праці, звужує обсяг трудових прав та соціальних гарантій працівників, порівняно з чинним національним законодавством, і суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та не відповідає праву ЄС».