Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Експерти обговорили продовольчу безпеку України

15 березня Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС провела круглий стіл «Як гарантувати продовольчу безпеку України: пошук рішень».

В Україні виробляється велика кількість продуктів харчування, однак населення не завжди може їх придбати через низький дохід. Основними «групами ризику» є діти, пенсіонери, особи з інвалідністю та внутрішньо переміщені особи. Про це розповів Сергій Щербина – експерт з продовольчої безпеки, який готує доповідь по цій тематиці на спільне засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС.

«Одним із способів подолання продовольчої бідності може стати надання адресної продовольчої допомоги через фермерські господарства або мережі супермаркетів» – запропонував Сергій Щербина.

Проблему низької економічної доступності харчування підтвердив також Микола Мороз – Генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції Мінагрополітики. Водночас, він зазначив, що українці здебільшого не мають перешкод у доступі до безпечних харчових продуктів.

«Міністерство наразі активно займається розвитком фермерських господарств, що знаходить підтримку у Євросоюзі. Покращення роботи цих господарств має підвищити економічну доступність харчових продуктів для усього населення» – зазначив Микола Мороз.

Більшість спікерів круглого столу підтримали ідею надання адресної продовольчої допомоги. Однак, існують також і ризики при наданні допомоги неблагополучним сім’ям. На це звернула увагу Галина Шарапова, державний експерт Директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Міністерства соціальної політики. За її словами, допомога у таких сім’ях може бути використана не за призначенням, тому діти так і не отримають достатнього харчування. Отже, у разі запровадження адресної продовольчої допомоги необхідний жорсткий контроль за її отриманням.

Не варто забувати і про якість та безпечність харчової продукції як елементу продовольчої безпеки – наголошували експерти. Так, Зінаїда Боремська, головний консультант Парламентського Комітету з питань аграрної політики, переконана, що в Україні недостатньо жорсткий контроль за якістю харчової продукції. Нерідко це призводить до зловживань з боку виробників та імпортерів. Начальник відділу державної політики у сфері захисту прав споживачів Мінекономрозвитку Олександр Васильчук нагадав присутнім про те, що у 2015 році харчові продукти були виведені з-під дії законодавства про захист прав споживачів. Але зараз Міністерство розробляє новий законопроект, у якому будуть втілені положення усіх профільних Директив ЄС, зазначених у 39-му додатку до Угоди про асоціацію.

Координатор Робочої групи 3 «Економічна співпраця, зона вільної торгівлі, транскордонне співробітництво» Української сторони Платформи Тетяна Тимошенко наголосила на міжсекторальному вимірі питання продовольчої безпеки та запропонувала присутнім створити робочу групу для комплексного пошуку шляхів його вирішення.

Захід проходив за підтримки проекту «Громадська синергія», який фінансується Європейським союзом, співфінансується та виконується Міжнародним Фондом «Відродження».