Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

У Чернігові підприємців вчили користуватися європейськими фінансовими інструментами

Посилення підтримки з боку ЄС та міжнародних донорів є важливою складовою для розвитку малого та середнього підприємництва Чернігівщини. Частка МСП становить 99,9% від загальної кількості підприємств області. Однак лише одиниці з них залучили європейську фінансову допомогу для розвитку виробництва або навчання своїх співробітників кращим практикам ведення агробізнесу в Європі. Більшість підприємців взагалі мало знають про такі можливості або не поспішають ними скористуватися.

Але отримати європейську фінансову підтримку реально. І саме на цьому наголошували експерти та спікери семінару «Європейські інструменти для розвитку малого та середнього бізнесу України», що проходив в Чернігові 21-22 лютого. Він започаткував серію подібних заходів у рамках проекту Сіверського інституту регіональних досліджень «Використання європейських фінансових інструментів для розвитку агропромислового сектору (МСП) України». Цей проект реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» у рамках проекту «Громадська синергія».

«Бізнес – основа будь-якої економіки. У розвинутих країнах світу 40-70% ВВП формується з прибутків малого та середнього бізнесу. Це ініціатива кожної людини, спрямована на покращення власного добробуту, своїх близьких, друзів та громади, а потім – і всієї держави. Як свідчить історичний досвід, аграрна галузь та передусім дрібне фермерство є стартовим майданчиком для відновлення країни. Наприклад, США розпочиналися як аграрна країна, а першою особою була його величність фермер. Завдяки аграрній галузі в повоєнні роки відновилася Німеччина. Врешті решт, саме завдяки капіталу, заробленому фермерами, відбувався подальший промисловий розвиток держав», – підкреслив директор Сіверського інституту Сергій Лепявко.

Впродовж двох днів учасники зустрічі дізнавалися про фінансові установи, фонди та програми, за якими надаються кредити та гранти на розвиток МСП, яку допомогу можуть надати громадські організації та дорадчі служби щодо організації навчання підприємців, пошуку партнерів, підготовки проектних пропозицій та ін. Учасники заходу також тренувалися презентувати власну справу, формувати бізнес-ідеї та враховувати вимоги грантодавців при написанні проектних заявок.

Завдяки семінару вдалося певною мірою подолати міфи щодо недоступності європейської допомоги та усунути комунікаційний бар’єр між представниками МСП, які вже скористалися цією підтримкою та тими, хто її потребує. Свої історії успіху презентували підприємці, які змогли налагодити співпрацю з всесвітньо відомими брендами, зокрема з «Nestle». Не боятися та брати ініціативу в свої роки закликав у своєму креативному виступі менеджер міжнародних відносин ПБП «ВИМАЛ» Сергій Лазар.

В обговоренні взяли участь підприємці та фермери не лише з Чернігівщини, а й з Київської та Черкаської областей, фахівці з питань розвитку економіки, аграрного сектору районних державних адміністрацій, об’єднаних громад та представники громадських організацій.

Захід проводився в рамках проекту «Використання європейських фінансових інструментів для розвитку агропромислового сектору (МСП) України», який реалізується Сіверським інститутом регіональних досліджень за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках грантового компоненту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна–ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Окремі думки, озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».