Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Експерти УС ПГС взяли участь в обговоренні законопроекту про освіту дорослих

14 січня відбулась зустріч громадських експертів Олени Лазоренко (ГО «Жіноча Професійна Ліга») і Родіона Колишко (ГО «Інститут професійних кваліфікацій») з державними експертами з питань освіти дорослих і педагогічної освіти Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Ігорем Балубою, Тетяною Панченко і Оленою Паніч.

П. Лазоренко та п. Колишко є членами робочої групи МОН України з розроблення проекту Закону України «Про освіту дорослих», а також керівниками громадських організацій, які входять до Робочих груп 4 та 6 Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС.

Учасники зустрічі обговорили пропозиції громадських експертів до законопроекту «Про освіту дорослих». Йшлося про уточнення його назви, змісту, а також можливість додати окремий розділ (або статті), присвячені неформальній освіті та навчанню дорослих.

«Цей закон регулює систему навчання для широкого кола дорослих осіб в Україні, основи її структури, організації, оцінки та фінансування. Мета закону полягає у наданні правових гарантій людині для здійснення свого невід'ємного права на навчання протягом життя та безперервний розвиток своєї особистості, надати можливість набути знання та навички, заохочувати не тільки вдосконалення професійних навичок, а також бути активним громадянином. Освіта та навчання дорослих має вплив на три основні сфери життя дорослої людини - зайнятість і ринок праці; здоров'я та благополуччя; соціальне і суспільне життя» – зазначила під час зустрічі п. Олена Лазоренко.

Олена Лазоренко та Родіон Колишко є авторами дослідження «Якою має бути політика навчання дорослих в України?», яке було проведено у 2018 році за підтримки проекту «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом, співфінансується та реалізується Міжнародним фондом «Відродження».