Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

​ЗВЕРНЕННЯ щодо прийняття проєкту закону №5488 для боротьби з проявами дискримінації

Ініційоване урядом внесення змін до низки кодексів і законів нашої країни щодо протидії дискримінації та вдосконалення відповідальності за поширення особливо небезпечних хвороб відповідає, у загальних рисах, прагненням і очікуванням громадянського суспільства та виступає прогресивним кроком щодо покращення національного законодавства на виконання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом.

Проєкт Закону України № 5488 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації», поданий 13 травня 2021 р. Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України, виразно вирізняється з-поміж різних законодавчих ініціатив останніх років своїм комплексним підходом і спрямованістю на системне усунення цілої низки прогалин законодавства.

Законопроєкт 5488 є потужною відповіддю на цілу низку викликів сучасності, серед яких — злочини, мотивовані нетерпимістю; неприпустимі утиски прав наших співгромадян на підставі найрізноманітніших ознак; недостатні повноваження органів у влади в галузі реагування на факти дискримінації та насильства; умисне поширення особливо небезпечних інфекційних хвороб та мова ворожнечі.

Ми розглядаємо урядову ініціативу 5488 як продовження багаторічної конструктивної співпраці між владою та громадянським суспільством у напрямі покращення в Україні суспільного клімату та запровадження відповідальності за порушення законодавства у галузях прав людини, піклування про інфекційного благополуччя.

Наголошуємо, що законопроєкт 5488 спрямовано на впровадження низки основоположних національних і міжнародних документів, зокрема таких як Національна стратегія у сфері прав людини, Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншої сторони, Стратегія з комплексної відповіді на бар’єри з прав людини для доступу до послуг з профілактики і лікування ВІЛ та туберкульозу до 2030 року, план дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на 2021–2023 роки. Крім цього, законопроєкт 5488 відповідає цілям Глобального партнерства з викорінення всіх форм стигми та дискримінації у зв’язку з ВІЛ, про намір приєднатися до якого Україна офіційно висловила намір 2020 року.

Звертаємо увагу широкої громадськості, що ця законодавча ініціатива рівною мірою спрямована як на захист прав, свобод і безпеки більшості наших співгромадян, так і на забезпечення дотримання законних прав та інтересів окремих соціальних груп, які все ще є упосліджуваними в Україні, зокрема людей, які живуть з ВІЛ (включаючи жінок, які живуть з ВІЛ), різноманітних релігійних громад, людей з інвалідністю, спільнот ЛГБТ, інших груп і спільнот, відмінних за такими ознаками, як раса, колір шкіри, політичні переконання, стать, вік, етнічне та соціальне походження, громадянство, сімейний і майновий стан, мова та місце проживання тощо.

Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна–ЄС вітає рішучі дії влади із захисту прав людини та піклування про здоров'я всіх співгромадян, втілені в законопроекту 5488. Закликаємо депутатів Верховної Ради України підтримати законопроекту 5488 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації», що включений до порядку денного шостої сесії роботи парламенту.