Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Звернення щодо прийняття Закону «Про медіа» та належного забезпечення роботи Суспільного мовлення

Напередодні саміту Україна-ЄС, що відбудеться в Україні 12 жовтня 2021 року, УС ПГС звертається до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з вимогою якнайшвидше розглянути та прийняти Закон «Про медіа», що є одним із зобов’язань України в рамках Угоди про Асоціацію.

Звертаємо Вашу увагу, що строки для прийняття Україною необхідного законодавства вже давно минули. Статтею 397 Угоди про асоціацію передбачене його поступове наближення до права та нормативно-правової бази ЄС, а також міжнародних правових документів у сфері політики з питань аудіовізуальної галузі відповідно до Додатку XXXVIІ до цієї Угоди, тобто у відповідності до Директиви № 2010/13/ЄС протягом 2 років з дня набрання чинності Угоди, або до 1 вересня 2019 року.

За цей час ЄС оновив зазначену директиву Директивою № 1808/2018/ЄС, за якою країни ЄС мали протягом 21 місяця з дня набрання чинності провести імплементацію в національне законодавство. Але і цей строк вже минув.

З 2019 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроект “Про медіа” №2693д від 02.07.2020, покликаний як упорядкувати медійне законодавство, відповідно до рекомендацій експертів Ради Європи, так і виконати зобов’язання за Угодою про Асоціацію. Законопроект розроблено з урахуванням вимог вищезазначених Директив №2010/13/ЄС і Директиви №1808/2018/ЄС. Імплементація директиви відкриє доступ до можливостей програми Креативна Європа, що стане потужним стимулом для розвитку виробництва аудіовізуальних продуктів, у тому числі у співробітництві з партнерами з ЄС. Окрім того буде вирішене питання належного функціоналу і незалежності регулятора, зміну підходів до суб’єктів, завдяки спрощенню існуючих процедур, запроваджено механізм співрегулювання та вироблення кодексів поведінки, посилено протидію проявам ненависті та військової агресії.

УС ПГС переконана, що оновлення медійного законодавства, з урахуванням розвитку інтернет-середовища, потребує невідкладного вирішення. Одночасно це стане підтвердженням того, що Україна є відповідальним партнером ЄС.

УС ПГС закликає розблокувати процес ухвалення законопроекту, внести його на розгляд парламенту, а також провести прозорий процес доопрацювання проекту до другого читання, з урахуванням зауважень і пропозицій, що зроблять текст закону якісним актом, що відповідатиме міжнародним стандартам та національним інтересам.

Суспільне мовлення

УС ПГС відзначає важливість продовження реформи Суспільного мовлення, що має включати його належне фінансування у відповідності до закону, утримання уряду та політичних сил від втручання в роботу незалежних наглядових та виконавчих органів мовника, а також зняття законодавчих обмежень, що стримують його розвиток.

Проект Державного бюджету України на 2022 рік передбачає скорочення фінансування Суспільного мовлення 22% або в абсолютних цифрах – на пів-мільярда гривень, що продовжує негативну практику тиску на суспільне через недофінансування, що в свою чергу зменшує можливості компанії на виробництво якісного контенту.

УС ПГС закликає надати повне фінансування Суспільному мовленню у 2022 році, відповідно до визначених законом мінімальних гарантій, а також розпочати роботу із запровадження більш надійної системи фінансування НСТУ, відповідно до рекомендацій Ради Європи. Відповідні заклики Платформа вже неодноразово робила у 2017, 2018 та 2019 роках. Крім цього, ми закликаємо посадовців та політиків утримуватися від втручання в роботу мовника, як особисто, так і через третіх осіб та інституцій. Ми нагадуємо, що будь-яке подібне втручання заборонене українським законодавством, порушує європейські стандарти та негативно впливає на імідж України як цивілізованої та демократичної держави.

Разом з тим, ми відзначаємо необхідність зняти законодавчі обмеження для Суспільного мовлення на спільне з іншими компаніями виробництво аудіовізуального продукту, фінансування довгострокових проєктів виробництва терміном понад один бюджетний рік, фінансування цифрової платформи, проведення маркетингових досліджень та промокампаній коштом держпідпримки, а також оптимізацію основних засобів, – такі обмеження знижують конкурентоздатність компанії в сучасних умовах медіаринку. Для цього ми закликаємо Верховну Раду України розглянути відповідний законопроект №2576 від 12.12.2019, а громадянське суспільство та міжнародну спільноту - пильно стежити за усіма етапами його проходження та внесенням поправок. Ми переконані, що ці заходи сприятимуть подальшому зміцненню телеканалів та радіостанцій Суспільного мовлення у центрі та усіх регіонах країни, а також його цифрової платформи і продуктів.