Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Представники РГ-4 взяли участь в обговоренні рекомендацій щодо включення положень з гендерної рівності до колективних угод та договорів

9 січня у Києві відбулась Експертна нарада з обговорення Методичних рекомендацій щодо включення положень з гендерної рівності до колективних угод та договорів, організована Київським інститутом гендерних досліджень за сприяння Міністерства соціальної політики України та Коаліції «За рівність у праці».


Авторка-розробниця «Методичних рекомендацій..» Марфа Скорик, представниця БО БТ Київського інституту гендерних досліджень (Робоча група 4 УС ПГС «Зайнятість, соціальна політика, рівні можливості та здоров'я»).

З вітальним словом до учасників наради звернувся координатор групи Василь Андреєв. Експертизу представлених «Методичних рекомендацій..» забезпечили члени РГ-4 – представники Профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг України (Тетяна Ясько), Федерації професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України (Вячеслав Рой) та Всеукраїнського об’єднання організацій роботодавців санаторно-курортних та оздоровчих закладів (Ольга Тарасенко).


Василь Андреєв, зокрема, нагадав про необхідність включати питання протидії насильству за ознакою статі на робочому місці, як неодмінну складову політики рівності та недискримінації на підприємстві.

Тетяна Ясько надала змістовний та розширений коментар щодо положень забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в умовах конкретного підприємства, передбачених проектом «Методичних рекомендацій…». Вона також запропонувала оптимальні процедури подальшого обговорення та прийняття такого документа.

Ольга Тарасенко наголосила на потребі дотримуватися важливих європейських документів з питань рівності при підготовці національних нормативно-правових актів. Зокрема, вона підкреслила важливість впровадження цілей Стратегії гендерної рівності Ради Європи на 2018-2023 роки.

В’ячеслав Рой вказав на недооцінений потенціал такого важливого імплементаційного інструменту, як соціальний діалог, при практичному впровадженні норм рівності та недискримінації на робочому місці, що передбачають обговорювані «Методичні рекомендації…». Він наголосив, що ряд норм «антидискримінаційних» директив Угоди про асоціацію між Україною та ЄС можуть бути найбільш ефективно упроваджені саме таким шляхом.

До обговорення Методичних рекомендацій щодо включення положень з гендерної рівності до колективних угод та договорів також активно долучились керівники та фахівці профільних управлінь Федерації профспілок України, голови трьох галузевих профспілок-членкинь Федерації, Постійної комісії Ради ФПУ з питань рівності прав жінок та чоловіків, Всеукраїнської конфедерації роботодавців житлово-комунальної галузі України, Секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради, Апарату Урядового уповноваженого з гендерної політики, Секретаріату Уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

Доопрацьовані за результатами обговорення «Методичні рекомендації щодо включення положень, що забезпечують рівні права та можливості жінок і чоловіків у трудових відносинах, до генеральної угоди, галузевих (регіональних) угод, колективних договорів» очікуються вже до кінця січня ц.р.