Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Конференція «Уряд і бізнес: чи є перспективи впровадження недискримінаційних норм на ринку праці?»

Нині в Україні все більше говорять про різноманіття і все більше роботодавців намагаються створити колективи, де працюють люди різманітного походження, статі, віку, сексуальної орієнтації та інших проявів різноманітності. Але чи мають можливість ці люди злагоджено співпрацювати між собою, чи включені вони в робочий процес як одне ціле? Це питання вже стосується інклюзії – створення умов, за яких різноманітні люди включені до процесу прийняття рішень й несуть відповідальність на рівних засадах. Наскільки можливості для такої інклюзії забезпечуються українським трудовим законодавством та відповідними планами розвитку державної політики?

Ці та пов’язані питання стали предметом обговорення конференції «Уряд і бізнес: чи є перспективи впровадження недискримінаційних норм на ринку праці?», що відбулась 3 листопада в Києві, під час якої учасники оцінили перспективи впровадження в Україні шести директив Ради Європейського Союзу, які стосуються гендерно-рівного доступу українських громадян до праці та послуг. Конференцію організували Бюро соціальних та політичних розробок, Коаліція «За рівність у праці» та Індекс корпоративної рівності в рамках проекту «Практики роботи МСП із забезпечення рівності жінок і чоловіків на ринку праці в контексті імплементації директив ЄС» під егідою Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства та Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Відповідний проект реалізується в рамках грантового компоненту проекту «Громадська синергія», що фінансується Європейським Союзом і Міжнародним фондом «Відродження» та виконується Європейською програмною ініціативою Міжнародного фонду «Відродження». У заході взяли участь представники органів державної влади (Міністерства соціальної політики України, Державної служби зайнятості України, Державної служби України з питань праці), науковці НАН України з Науково-дослідницького інституту з питань праці і зайнятості населення, експерти Центру проблем імплементації європейського соціального права, Коаліції з протидії дискримінації в Україні, представники профспілок та бізнесу, міжнародні експерти – зокрема, з Ради Європи та країн Східного Партнерства (Молдова, Грузія, Вірменія). Детальніше з програмою заходу можна ознайомитись за цим посиланням.

Положення про заборону дискримінації за ознакою статі ввели іще до першої редакції Договору про заснування Європейської економічної спільноти 1957 року. Це мало забезпечити єдині правила гри між державами-членами, і перешкодити отриманню конкурентних переваг, які могли б отримати держави-члени, встановивши нижчу оплату чи менш сприятливі умови праці для жінок. Тому питання недискримінації і повноцінного впровадження цих директив не є таким собі доважком до Угоди, а вимогою, що має потужне економічне і соціальне підґрунтя. Гендерна дискримінація суттєво впливає на внутрішню ситуацію в країні. «Скільки нових підприємств, бізнесу не було відкрито, скільки квартир не було куплено, скільки дітей не було народжено тільки через те, що жінки заробляють на 26% менше, ніж чоловіки», – зазначив експерт Коаліції з протидії дискримінації в Україні, керівник Ukraine Solidarity Campaign Центру Солідарності Трістан Масат. – «В Україні криза та багато викликів. Водночас половина працездатного населення – жінки – не мають рівних можливостей і не можуть активно брати участь в економічному житті». Європейський вибір України вимагає приєднатися до європейських правил гри і установити рівний підхід, рівне ставлення, рівні умови і рівну оплату за рівноцінну працю для жінок і для чоловіків.

Крім обговорення зазначених питань, на конференції були представлені міжнародні проекти та кращі практики реалізації недискримінації на ринку праці в українському бізнес-секторі, взято до уваги кращі практики імплементації «недискримінаційних» директив ЄС та згаданих конвенцій МОП у форматі ЄС+3 (Україна, Грузія, Молдова), а також обговорено можливість їх запровадження в Україні.

За підсумками конференції було прийнято резолюцію (завантажити документ).


Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».