Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

В Чернівцях відбувся круглий стіл на тему «Участь МСБ в переговорному процесі з органами влади: практики та виклики»

6 жовтня в м. Чернівці відбувся круглий стіл на тему «Участь МСБ в переговорному процесі з органами влади: практики та виклики».

В круглому столі взяли участь представники місцевих органів влади, громадські активісти, підприємці, представники громадських організацій, які представляють інтереси МСБ.

Слід відмітити високу зацікавленість питанням налагодження взаємодії влади та бізнесу органів влади Чернівецької області. До участі в круглому столі долучилися:

  • Савкін Віталій – Директор Департаменту соціального захисту населення Чернівецької обласної державної адміністрації.
  • Цуркан Ярослав – начальник відділу адміністративно-територіальної реформи та децентралізації Чернівецької обласної ради.
  • Гаіна Валентина – начальник відділу економічного аналізу, планування та енергоменеджменту Чернівецької міської ради.
  • Волкова Людмила - департамент економіки Чернівецької міської ради.
  • Ілюк Леонід – Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області.

Головна дискусія розгорнулася навколо питання успішних практик забезпечення ефективного діалогу між владою та бізнесом.

Міський Голова м. Нетішин Олександр Супрунюк зазначив, що передбачені законодавством механізми взаємодії бізнесу і влади, сьогодні не працюють. В той же час, існує значна кількість можливостей ефективної взаємодії в основі якої лежить бажання співпраці. Олександрин Супрунюк поділився власним досвідом співпраці влади і бізнесу за час його перебування на посаді Голови міста. Так в місті Нетішин створена Рада директорів підприємств м.Нетішин, Агенція місцевого розвитку тощо, які забезпечують комунікацію з врахуванням особливостей регіону. Виступаючий відмітив, що бізнес структури та громадські організації повинні взяти в свої руки ініціативу по реформування сфери МСБ. Організаційна оформленість представників МСБ та надання чітких обґрунтованих пропозицій та напрацювань мають стати основою ефективної взаємодії.

Ігор Метлюх, Голова ГО «Комітет підприємців міста Івано-Франківська» у своєму виступі зазначив, що, нажаль, Громадські ради, як механізм взаємодії сьогодні не виправдали покладених на них сподівань.

В більшості випадків пропозиції Громадських рад не сприймаються міськими адміністраціями. Існують випадки, коли Головою громадської ради «обираються» особи, наближені до влади. Доповідач повідомив, що громадськість Івано-Франківська виступила з пропозицією внести до Регламентів міської ради пункт, який передбачатиме, що всі результати громадських обговорень долучають до проектів нормативно-правових актів під час розгляду питання виконкомом. Такий механізм дозволить підвищити ефективність комунікації та не дасть можливість звести процес обговорення до простої «галочки» - «обговорення з громадськість відбулося».

Голова Громадської ради при виконавчому комітеті Чернівецької міської ради Володимир Дорош під час свого виступу зазначив, що головною проблемою в комунікативному процесі сьогодні є відсутність політичної та громадянської відповідальності як у представників влади так і в представників бізнесу. В той же час доповідач відмітив, що сьогодні інформаційні технології дозволяють використовувати додаткові механізми в комунікативному процесі. Так, виступаючий навів приклад Чернівецької області коли громадські активісти використали механізм індивідуальних звернень. Таким чином до органів влади надійшло більш ніж 7 тис. електронних листів з повідомленням про не підтримання громадськістю рішень влади. В кінцевому рахунку, органи влади вимушені були врахувати позицію громади.

За результатами круглого столу учасниками виділені головні питання, вирішення яких дозволить покращити взаємодію МСБ з органами влади:

  • необхідність навчання та інформування, як представників бізнес середовища так і представників органів влади про успішний український досвід взаємодії;
  • перегляд критеріїв розподілу бізнес середовища на мікро, малий, середній, великий, визначених ст.55 Господарського кодексу України, які передбачають прив’язку до обсягів річного доходу в еквіваленті від 2 до 50 мільйонів євро;
  • необхідність консолідації та організаційного оформлення середовища МСБ.


Круглий стіл організовано Громадською організацією «Центр соціальної безпеки та регіональних ініціатив» за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту “Громадська синергія” (http://www.irf.ua/programs/eu/civicsynergy/) під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду “Відродження”.