Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Чи врятує Угода про асоціацію з ЄС українське довкілля: перспективи євроінтеграційних реформ очима громадськості і влади

12 вересня 2017 року за ініціативи Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС (УС ПГС) та підтримки проекту «Громадська синергія» відбувся публічний діалог громадськості та влади про виконання Угоди про асоціацію в екологічній сфері. Захід модерувала Голова УС ПГС Зоряна Міщук, а оцінки щодо перебігу євроінтеграційних реформ у сфері довкілля представляли координатор робочої групи УС ПГС “Енергетика, транспорт, довкілля та зміна клімату” Наталія Андрусевич та Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Відправною точкою діалогу стала доповідь “Охорона довкілля в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС”, підготовлена УС ПГС та представлена на останньому засіданні Платформи в Брюсселі. За висновками громадських експертів, прогрес у виконанні екологічних вимог Угоди про асоціацію з ЄС є незначним. “Основні виклики в розрізі імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію – низька пріоритетність питання довкілля в порядку денному Уряду та Парламенту, відсутність стратегічного планування у сфері охорони довкілля та інституційні виклики”, – задала тон дискусії Зоряна Міщук, голова УС ПГС.

Наталія Андрусевич, як координатор авторського колективу детальніше розповіла про основні висновки громадськості і, зокрема, звернула увагу на необхідність відходу від фрагментарності у впровадженні європейських стандартів в екологічній сфері і переходу до інтеграції відповідних реформ у галузеві політики, та на потребу активніше залучати регіони як до розробки, так і до впровадження європейських підходів щодо екологічних питань. Усі реформи, які проводяться з метою імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію, мають регіональний контекст. Беручи до уваги процес децентралізації, який зараз набирає обертів і матиме значний вплив на перерозподіл владних повноважень, при розробці нормативно-правових актів необхідно знати і враховувати думку місцевих органів влади, особливо в контексті тих функцій, які їм доведеться виконувати”, – наголосила пані Андрусевич.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак розповів про бачення основних викликів в імплементації Угоди з точки зору Міністерства, поділився планами у цій сфері, а також скористався нагодою, щоб виконати одну з ключових рекомендацій доповіді УС ПГС - презентував проект Стратегії державної екологічної політики України на період до 2030 року. Міністр наголосив, що Угода про асоціацію є, насправді, конкретним планом роботи в сфері охорони довкілля, а багато висловлених громадськими організаціями зауважень, зокрема й у Доповіді УС ПГС, вже враховані в новому проекті. У нас є 35 запропонованих індикаторів – це доволі інноваційний підхід, який пропонується традицією Європейського Союзу, зокрема Угодою про Асоціацію”, – зазначив пан Семерак. Процес імплементації нового законодавства буде доволі дороговартісним. “Досвід країн Центральної та Східної Європи показує, що такий процес коштує десятки мільярдів євро”, – додав міністр.

Після низки запитань до учасників обговорення, які стосувалися вирішення проблем забруднення повітря, охорони лісового фонду, дотримання екологічних стандартів при добуванні природних копалин тощо, Зоряна Міщук підвела підсумок дискусії та пообіцяла, що УС ПГС в подальшому активно долучатиметься до обговорення проектів актів на виконання Угоди про асоціацію в екологічній сфері, а зовсім незабаром представить на розгляд посадовців та громадськості цілу низку інших аналітичних документів щодо виконання Угоди.

Відеозапис події можна переглянути на веб-каналі Українського кризового медіа-центру: https://youtu.be/qwsyD1UNf0s

***

Захід відбувся за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту “Громадська синергія” (http://www.irf.ua/programs/eu/civicsynergy/) під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду “Відродження”».