Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Перша Школа громадської синергії

Друга половина минулого тижня видалася надзвичайно насиченою та корисною для громадських активістів з Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства, які зустрілися в Чернігові, щоб долучилися до першої Школи громадської синергії.

До участі в Школі, яка була проведена у форматі триденного інтенсивного курсу з адвокації, запросили представників 15-ки УС ПГС та Керівного комітету УНП, авторів аналітичних документів під егідою обох платформ, а також експертів, які реалізують регрантингові проекти за підтримки «Громадської синергії».

Досвідчені тренери Наталія Климова та Андрій Донець провели навчання в цікавій та інтерактивній манері. Це допомогло учасникам не лише підвищити свою обізнаність у сфері адвокації та отримати практичні навички в розробці адвокаційних кампаній, але й більше дізнатися про проекти колег в рамках регрантингового конкурсу, налагодити особисті контакти з іншими учасниками, що, безперечно, сприятиме більш ефективній взаємодії учасників двох проєвропейських громадських платформ.

Виконуючи практичні вправи, актив платформ опанував основні етапи планування та реалізації ефективної адвокаційної кампанії. Для практичного застосування набутих знань та навичок учасники обрали проблематику адвокаційних кампаній, які є актуальними для їх проектів та діяльності платформ в цілому, зокрема:

  • інституціалізація тристоронньої євроінтеграційної співпраці України, Грузії та Молдови на урядовому, парламентському та громадянському рівнях;
  • включення підприємств МСБ у процес консультацій при прийнятті урядових рішень;
  • стимулювання підприємств до зменшення кількості відходів для забезпечення сталого розвитку Карпатського регіону;
  • посилення впливу УС ПГС, як інституції громадянського суспільства, на євроінтеграційну політику України через внесення змін до регламентних документів Уряду та ВРУ;
  • регулювання питань працевлаштування інвалідів для забезпечення рівності трудових прав;
  • визначення одного з державних органів відповідальним за приєднання України до Центру передового досвіду НАТО з енергетичної безпеки.

Серед питань, над якими на прикладі обраних тем мали змогу працювати учасники, варто виділити формулювання завдань та мети адвокаційної кампанії, аналіз причин й наслідків проблемної ситуації, яку така кампанія має вирішити, а також вивчення інтересів та мотивації заінтересованих сторін.

Окремим блоком учасники від двох проєвропейських громадських платформ розглянули ефективні методи та канали комунікації, методологію формулювання ключового комунікативного повідомлення адвокаційної кампанії, просування інформації в ЗМІ та соціальних мережах.

Логічним завершенням такої роботи стало практичне планування кампанії, моделювання її виконання, моніторингу та оцінки результативності.

Завдяки Школі, організованої в рамках проекту “Громадська синергія», який фінансує ЄС та виконує Міжнародний фонд «Відродження», учасники підвищили свою спроможність з проведення адвокаційної діяльності, розробивши приклади кампаній, а також збагатилися ідеями для більш ефективного планування та реалізації подальшої проектної діяльності та співпраці в рамках платформ.