Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

У Києві експерти УС ПГС провели круглий стіл «Молоді вчені України: проблеми та виклики»

25 квітня у Києві громадські організації «Агенція Європейських Інновацій», «Unia Scientifica» та Рада молодих вчених НАН України організували круглий стіл та прес-конференцію, де обговорили проблеми молодих вчених України. За участю представників Міністерства освіти і науки та Національної академії наук були розглянуті питання відтоку кадрів з науки, недостатнього інноваційного співробітництва науки та бізнесу, недостатньої популяризації науки та низького рівня престижності професії науковця.

Основні висновки дискусії:

  • Проблеми молодих вчених – це складові проблем науки загалом. А наука в свою чергу є підсистемою економіки в цілому.
  • Міжнародна мобільність науковців та відтік кадрів з науки є цілком природніми процесами. Однак, це створює проблеми, коли відтік кадрів набуває великих масштабів, відбувається він виключно в односторонньому порядку (відсутній «обмін» кадрами з іншими країнами), а також відсутні реальні інструменти реінтеграції наукової діаспори.
  • Одними з найбільших проблем молодих вчених є фінансова незабезпеченість та відсутність необхідної інфраструктури для проведення досліджень.
  • Міністерство освіти і науки та Національна академія наук здійснюють ряд заходів на підтримку молодих вчених, але цього недостатньо для гальмування процесу відтоку молодих кадрів з науки.
  • Організації молодих вчених вже започаткували ряд ініціатив з популяризації наукової діяльності – портал «Моя наука», проекти «Дні науки», «Наукові пікніки» та інші. Однак, вони не знаходять достатньої підтримки влади на національному та регіональних рівнях.

Круглий стіл показав, що в Україні є групи молодих вчених, які проводять активну громадську діяльність з реформування науково-технологічної сфери України відповідно до світових і європейських тенденцій.

Пропозиції і рекомендації, надані учасниками заходу, будуть в подальшому деталізовані у співпраці з Радами молодих вчених НАН України і МОН, надіслані у відповідні державні структури та оприлюднені для широкої громадськості.

Відеозапис прес-конференції.

Відеозапис круглого столу.

Презентації круглого столу.

Фотографії із заходів.



Довідкова інформація: заходи відбулися в рамках проекту «Посилення впливу громадськості на євроінтеграційні процеси у сфері науково-технічного та інноваційного розвитку України», який виконує ГО «Агенція Європейських Інновацій» під парасолькою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проекту «Громадська синергія».