Logotip

Українська сторона

Платформа Громадянського
Суспільства Україна-ЄС

Впровадження в Україні європейських норм: у фокусі малі та середні виробники аграрної продукції

24-25 січня в Закарпатській обласній державній адміністрації (м. Ужгород) відбувся тренінг з адаптації українського законодавства до європейських норм у сфері виробництва агропродукції. Захід об'єднав понад 60 учасників із Закарпатської, Львівської та Тернопільської областей – державних службовців, науковців, експертів та представників реального сектору економіки, націлених на подальший розвиток своїх господарств.

Багатьох з учасників тренінгу об’єднує приналежність до Карпатського регіону, а деякі господарі вже входять до громадської спілки «Карпатський смак». Для них дуже приваблива нова можливість, надана Угодою про асоціацію, щодо просування традиційних виробів та продукції з географічними позначками. Очевидно, що в Карпатському регіоні є прекрасні можливості для її створення, і така продукція вже існує. Наразі необхідно скористатися цієї можливістю якнайкраще – представити та зробити продукцію регіону відомою в Європі.

«Це не тільки вигода для самого виробника, але й промоція всього регіону, в тому числі його туристичних принад», – зауважив під час заходу Олександр Коваль, голова Турінформу Закарпаття та учасник громадської спілки «Карпатський смак».

Серед популярних питань, які найбільше турбували учасників семінару – як довести відповідність української продукції до європейських стандартів безпечності та якості? як перевірити якість молока, яке збирають від приватних господарств для переробки? як отримати додаткові бонуси від впровадження європейських правил?

Багато з цих питань були пояснені експертами профільних сертифікаційних компаній, співробітниками Міністерства АПК та Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України. Для учасників заходу також був підготовлений спеціальний путівник – набір тематичних листівок з інфографікою та довідковою інформацією щодо адаптації українського виробництва до європейських вимог.

«Дуже складно поки що розібратися виробникам з новими екологічними нормами – з тими, що вже діють згідно нового Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», і з наступними, над якими сьогодні працюють екологи щодо забруднення вод нітратами та стратегічної екологічної оцінки. Саме тому Міністерство екології і фахові громадські організації вже зараз пропонують свою допомогу та надають консультації», – зазначила Тамара Малькова, директор МБО «Зелене досьє».


За словами модератора тренінгів Олени Березовської, координатора робочої групи з розвитку органічного виробництва та нішевих культур офісу підтримки реформ Міністерства аграрної політики і продовольства України, наступний тренінг відбудеться у м. Полтава 30-31 січня.

Додаткова інформація доступна на сторінці проекту «Підвищення поінформованості малих сільськогосподарських виробників щодо адаптації до європейського законодавства»: http://www.dossier.org.ua/adaptation


Тренінг проходив в рамках проекту «Підвищення поінформованості малих сільськогосподарських виробників щодо адаптації до європейського законодавства», який впроваджується Міжнародною благодійною організацією «Інформаційний центр «Зелене досьє» в партнерстві зі Спілкою Виробників Органічних Сертифікованих Продуктів «Органічна Україна» та ГО «Інститут дослідження адаптації законодавства. Тренінг проводився спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України».

Проект впроваджується за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної Платформи Форуму Громадянського суспільства Східного партнерства.